Nenäverenvuodot

Nenäverenvuoto (tunnetaan myös epistaksiksena) on nenäontelosta alkunsa saava verenvuoto. Se on yleinen ilmiö, jonka kohtaa 60 prosenttia väestöstä vähintään kerran heidän elinaikanaan.

nosebleed

Miksi verenvuotoa esiintyy niin herkästi nenästä?

Nenän limakalvot sisältävät useita verisuonia erityisesti Kiesselbachin plexuksenPaljon verisuonia sisältävä alue nenän etuosassa alueella, joka sijaitsee nenän väliseinän molemmilla puolilla, noin 1 cm:n päässä sieraimista. Näitä verisuonia tarvitaan, jotta limakalvot pystyisivät suorittamaan tehtävänsä (lämmittää, kosteuttaa ja suodattaa ilmaa), mutta ne myös heikentävät limakalvoja. Seuraavat tapahtumat nenän limakalvoilla voivat aiheuttaa verisuonen repeytymisriskin ja siitä seuraavan nenäverenvuodon. Esimerkiksi raapiminen, aivastelu tai liiallinen niistäminen ovat tällaisia tapahtumia.

Nenäverenvuoto voi olla hyvinkin runsasta, erityisesti lapsilla. Useimmissa tapauksissa se on kuitenkin helposti hoidettavissa eikä vaadi lääkärin hoitoa.

Ohjeet nenäverenvuodon tyrehdyttämiseen: Stop Hémo® -vanu.

Tietyissä tapauksissa (kuten jatkuvissa, runsaissa tai toistuvissa verenvuodoissa) on käännyttävä lääkärin puoleen.

Verenvuotosairaudet

Kun verisuoni vahingoittuu, kehon tehtävänä on korjata vuoto. Tapahtumajakso, joka tyrehdyttää verenvuodon, tunnetaan ”hemostaasiFysiologinen prosessi, joka aiheuttaa verihyytymien muodostumistana”. Osa ihmisistä kärsii verenvuotosairauksista, jotka ilmenevät useina toistuvina ja vaikeasti hallittavina verenvuotoina.
Teemme eron kahden erityyppisen verenvuotosairauden välille:

acquired-bleeding-disorders

Hankitut
verenvuotosairaudet

Ihmiset, jotka ottavat verihiutaleiden aggregaatiota estäviäLääkkeet, jotka on tarkoitettu estämään  trombosyytteja kiinnittymästä toisiinsa ja näin ollen estämään verihyytymiä. Vanhin näistä lääkkeistä on aspiriini. Niitä määrätään tiettyihin sydän- ja verisuonisairauksiin. lääkkeitä, antikoagulaattihoitojaLääkkeet, joilla estetään tai hidastetaan verihyytymien muodostumista,
K-vitamiiniantagonisteja(VKA) Suun kautta otettavia antikoagulantteja, jotka estävät tai hidastavat verihyytymien muodostumista, tms.

congenital-bleeding-disorders

Synnynnäiset verenvuotosairaudet

Ihmiset, jotka sairastavat hemofiliaaPerinnöllinen sairaus, jolle on ominaista hidastunut veren hyytyminen,  jonka aiheuttaa tiettyjen koagulanttitekijöiden puuttuminen, Von Willebrandin tautiaPerinnöllinen hemorraginen tauti, jonka aiheuttaa Von Willebrandin tekijän puutos, yksi verihiutaleiden aggregaation ja koaguloitumisen  avainproteiineista, hereditaarinen hemorraginen telangiektasiaaPerinnöllinen sairaus, joka heikentää  verisuonia ja aiheuttaa erityisesti toistuvaa verenvuotoa (Osler-Weber-Rendu), tms.

Tip

Stop Hémo® on tehokas ihmisillä, joilla on verenhyytymishäiriöitä. Joutuessaan kosketuksiin veren kanssa Stop Hémo® vapauttaa kalsiumioninsa suoraan haavaan tai siihen verisuonen vuotokohtaan, joka aiheuttaa nenäverenvuotoa. Vapautuneet kalsiumionit vahvistavat fysiologista hemostaasiFysiologinen prosessi, joka aiheuttaa verihyytymien muodostumistaa nopeuttamalla verihiutaleiden kasaantumistaOsa tapahtumajaksoa, joka johtaa trombin (verihyytymänErilaisten verisolujen – verihiutaleiden, punaisten verisolujen, valkoisten verisolujen – kasautuma, jota sitoo yhteen fibriini-niminen proteiini) muodostumiseen ja vaikuttamalla koagulanttitekijöihinAineet, jotka ovat mukana veren hyytymismekanismissa, ts.  veren kiinteytymisprosessissa (hyytymän muodostuminen). Tämä tyrehdyttää verenvuodon nopeasti.