MERILEVÄN HYÖDYT JA OMINAISUUDET

Lähetetty 01 elokuun 2025

 

 

Yksi suosikkilomakohteistamme kesäisin on ranta! Rakastamme virkistyä meressä, leikkiä hiekassa ja nauttia cocktaileja aurinkotuoleissa. Tässä kohteessa on kuitenkin haittapuoli : kukaan ei halua astua levän päälle tai haistaa sen tuoksua !

Siitä huolimatta levät ovat aina olleet osa vesiekosysteemiä. Ne ilmestyivät yli 3 miljardia vuotta sitten ja niitä pidetään jopa maan elämän kantaisänä. Ne ovat hyödyllisiä sekä planeetalle että ihmisille !

 

1. Merilevien pääryhmät

 

Merilevät kattavat laajan joukon vesikasveja, yksisoluisista mikrolevistä aina makroskooppisiin leviin (kuten rakkolevä). Makroleviä tunnetaan noin 9 000 lajia, joista 1 500 kasvaa Euroopan merissä. Levälajien määrä vaihtelee arvioiden mukaan 30 000:sta miljooniin!

Levät voidaan jakaa neljään pääkategoriaan :

Levätyyppi  Esimerkki  Väri  Elinympäristö Ominaisuudet
Vihreälevät Ulva (merisalaatti) Vihreä (klorofylli) Rannat, makea vesi Ravinnerikkaita, herkkiä saasteille
Ruskealevät Rakkolevät, fucus, sargassum Ruskea (fukoksantiini) Kylmät merivedet Suurikokoisia, muodostavat merimetsiä
Punalevät Nori, dulse, gracilaria Punainen (fykoierytriini) Lämmin tai syvä vesi Agar-agarin ja karrageenin lähde
Mikrolevät Spirulina, chlorella Vaihteleva Makea tai suolainen vesi Pigmentti-, öljy- ja ravinnerikkaita

2. Levän ekologinen merkitys

Vaikka levät eivät ole "kasveja", ne yhteyttävät ja tuottavat jopa 50 % maapallon hapesta – enemmän kuin maapallon metsät !

Niiden ekologiset hyödyt eivät rajoitu vain hapentuotantoon :

  • Levät sitovat hiilidioksidia, typpeä ja fosforia: ne toimivat luonnollisina suodattimina ja vähentävät kasvihuoneilmiötä.
  • Levät rikastavat vesipohjia typellä ja tukevat ekosysteemejä.
  • Levät muodostavat vesiekosysteemin ravintoketjun perustan ja ravitsee eläinplanktonia, kaloja, äyriäisiä.
  • Rakkolevämetsät tarjoavat suojaa, ravintoa ja lisääntymispaikkoja merieläimille.
  • Kelluvat sargassum-levät muodostavat liikkuvia ekologisia saaria.

 

Niinpä levät ovat elintärkeitä planeetan elinkelpoisten ekosysteemien ylläpitämisessä !

 

3. Merilevät: monipuolinen luonnonvara

Ihmiskunta tunnisti nopeasti merilevien hyödyt erityisesti ravinnossa ja rakentamisessa.

Biomerkkianalyysin avulla ihmisen hammaskivestä arkeologit ovat vahvistaneet, että merilevää kuului Euroopassa eläneiden ihmisten ruokavalioon jo 8 000 vuotta sitten !

Tämä viittaa siihen, että nykyisin vähän kulutetut levät olivat aikoinaan ruokavalion keskeinen osa ja syrjäytyivät vasta myöhemmin, kun maatalous ja karjankasvatus yleistyivät. Leviä saatettiin hyödyntää Euroopassa jopa ennen Aasiaa !

Muinaisessa Kreikassa levää käytettiin rakennusten seinäeristeenä. Puiset kehykset täytettiin levällä ja peitettiin sitten kipsillä tai savella pitämään talot lämpiminä.

Merilevän tutkimus alkoi edistyä vasta 1700-luvulla, kun eurooppalaiset luonnontutkijat alkoivat tutkia rannikkoalueita ja dokumentoida sen monimuotoisuutta. 1900-luku toi mukanaan kaupallisia hyödyntämistapoja: elintarviketeollisuus, eläinravinto, maatalous (lannoitteet), tekstiilit (väriaineet), kosmetiikka, lääketeollisuus ja jäteveden puhdistus.

2000-luvulla levät ovat nousseet keskeiseksi tutkimuskohteeksi bioteknologiassa ja uusiutuvassa energiassa puhtaampina vaihtoehtoina muoville ja fossiilisille polttoaineille.

 

4. Levät ja terveys: terapeuttiset ominaisuudet

Leviä käytetään sekä ennaltaehkäisyssä että hoitotarkoituksessa. Niiden terveyshyödyt ovat lukuisat niissä olevien vitamiinien, mineraalien, antioksidanttien ja proteiinien vuoksi, ja niitä pidetäänkin usein superruokana.

Ravintoarvon lisäksi merilevästä löydetyt bioaktiiviset yhdisteet ovat osoittautuneet tehokkaiksi sairauksien kuten hyperglykemian, diabeteksen, lihavuuden, aineenvaihduntahäiriöiden, neurodegeneratiivisten sairauksien ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä tai hoidossa.

Yksi näistä yhdisteistä on alginaatti-niminen polysakkaridi, jota käytetään Stop Hemo® -tuotteissa. Tuotesarja hyödyntää ruskeiden levien ominaisuuksia: niiden kykyä pysäyttää verenvuoto ja edistää luonnollista paranemista !

Joutuessaan kosketuksiin natriumpitoisten kehonesteiden (kuten veren tai kudosnesteiden) kanssa Stop Hémo® kostuu, geeliytyy ja vapauttaa kalsiumioneja haavaan. Nämä kalsiumalginaatin fysikaaliset ja kemialliset muutokset ovat sen terapeuttisen vaikutuksen taustalla.

 

TÄRKEIMMÄT KOHDAT MUISTETTAVAKSI

Vaikka kukaan ei halua kulkea levän päällä tai haistaa niitä rannalla, levät ansaitsevat tulla tunnetuiksi ja suojelluiksi! Ne tuottavat enemmän happea kuin maapallon metsät ja ovat siten välttämättömiä selviytymisellemme tällä planeetalla.

Ihmiskunta on nopeasti tunnistanut merilevien ravitsemukselliset hyödyt ja monipuolisuuden. Levillä on käyttöä rakentamisessa, vaatetuksessa, kosmetiikassa, lääketieteessä ja maataloudessa, ja ne voivat tarjota ratkaisuja uusiutuvaan energiaan ja saasteiden torjuntaan.

Levillä on myös monia lääkinnällisiä käyttökohteita, erityisesti Stop Hemo® -sarjan kautta, joka hyödyntää ruskeiden levien verenvuotoa estäviä ja parantavia ominaisuuksia.

Toivomme, että tämä artikkeli on saanut sinut näkemään rantaan ajautuneet levät uudessa valossa ja että voit nauttia rannalla kävelemisestä entistä enemmän.

Hyvää lomaa !

 

Lähteet :

1- Algae Planet, https://algaeplanet.com/a-brief-history-of-algae/ – katsottu 11/06/2025
2- Tela Botanica, https://www.tela-botanica.org/ – katsottu 12/06/2025
3- Build Green, L’algue : un matériau ancestral sur le retour dans la construction, https://www.build-green.fr/lalgue-un-materiau-ancestral-sur-le-retour-dans-la-construction/#:~:text=Une%20histoire%20qui%20remonte%20%C3%A0%20l'Antiquit%C3%A9&text=Selon%20le%20Building%20center%2C%20les,la%20construction%20de%20leurs%20maisons – katsottu 12/06/2025
4- Gimme seaweed, https://gimmeseaweed.com/blogs/news/seaweed-past-present-and-future – katsottu 17/06/2025
5- Buckley, S., Hardy, K., Hallgren, F. et al. Human consumption of seaweed and freshwater aquatic plants in ancient Europe. Nat Commun 14, 6192 (2023), https://doi.org/10.1038/s41467-023-41671-2
6- Tavares, J.O.; Cotas, J.; Valado, A.; Pereira, L. Algae Food Products as a Healthcare Solution. Mar. Drugs 2023, 21, 578, https://www.mdpi.com/1660-3397/21/11/578